Fladderen? Ik noem het rommelen voor gevorderden

Wanneer je me al een tijdje volgt, weet je dat ik met regelmaat doelen voor mezelf stel. Sterker nog… ik ben er structureel, georganiseerd en gefocust mee bezig. Dat wil echter niet zeggen dat altijd alles loopt zoals ik het heb gepland. Maar ik durf oprecht wel te zeggen dat ik 90% van de tijd in controle ben. Ik ben besluitvaardig en gedisciplineerd, maar daar tegenover staat dat ik ook een megatalent heb voor ‘fladderen’.

 

Wat is fladderen?

En oh, wat heb ik heerlijk gefladderd deze week. Uren aan een stuk. Een beetje hier, een beetje daar... megaontspannen. Maar ik hoor je nu denken: fladderen? Huh… waar heeft zij het nou weer over? Oké, ik zal bekennen dat ‘fladderen’ niet de meest gangbare term is, maar wel een heerlijke manier van zijn. Tijdens het fladderen ben je wel bezig, je doet van alles, maar effectiviteit en productiviteit staan zeker niet centraal.

 

Fladderen: rommelen voor gevorderden

Fladderen is eigenlijk gewoon een beetje rommelen maar dan wel met nuttige dingen. Kortom, fladderen is rommelen voor gevorderden ;-). Ik houd er namelijk helemaal niet van om nutteloze dingen te doen, maar ik besef me al te goed dat ik niet altijd kan pieken en “aan” kan staan. Daarom fladder ik dus met regelmaat. Ik ben wat aan het schrijven, pak weer een lekkere bak koffie, word afgeleid door Zalando, en schrijf weer verder. Vervolgens verwerk ik wat e-mails en maak ik nog iets anders af, wat al eeuwen op mij to-do lijst stond.

Bijzonder genoeg lukt het me ook om op dat soort momenten iets af te maken wat ik al weken achter me aansleep. Alsof er door de ruimte die ik mezelf geef ook weer ruimte ontstaat voor creativiteit en nieuwe energie, waardoor ik dingen doe die ik normaal niet doe. Heerlijk is dat!


Plan elke week een fladdermoment in

Zeker voor mensen die voor hun gevoel drukke banen hebben en altijd maar door moeten, raad ik het echt aan om eens te fladderen. Blok eens één dag(deel) per week in om dit te doen. Niets hoeft, alles mag. Doe je die middag helemaal niets? Dan is dat ook goed.
Natuurlijk kan ik me voorstellen dat wanneer je het al zo megadruk hebt, het superlastig voelt om even een middag niets te plannen. Waaah, spannend! Maar vergis je niet in wat het voor je kan doen.


Gun jezelf rust in plaats van stress

Oké, nu even wat praktisch. Ik ben laatst namelijk even aan het rekenen gegaan…
Stel dat je in plaatst van vijf, nog maar vier dagen zou werken. Als je dan kijkt naar het werk wat je kan verzetten in een jaar, dan duurt het jaar in werkdagen niet een jaar maar een jaar en twee maanden. Platgezegd; wanneer je jezelf dus 52 weken iets meer ruimte en rust gunt, verleng je het project waar je mee bezig bent met slechts twee maanden. Ja, het duurt twee maanden langer, maar je hebt ook 1,2 jaar veel meer rust, ruimte en tijd in plaats van een jaar waarin je net iets te hard bent gegaan. En dan heb ik het nog niet eens gehad over dat wanneer je iets meer rust en ruimte hebt, de kwaliteit die je levert nog beter wordt! Nou, dat zijn twee vliegen in een klap! Wie wil dat nou niet? ;-)

Begrijp me niet verkeerd hè; natuurlijk moeten soms dingen af, dat snap ik. Maar ik kwam erachter dat ik mezelf die druk oplegde. Dus ja, ik werk zeker wel met deadlines en doelen… duh ;-)! Maar ik laat me er niet meer gek door maken. Het was bijvoorbeeld megafijn geweest als mijn nieuwe website een maand eerder live was geweest. Maar tja, nu heeft niemand zich zwaar over de kop hoeven werken om dat te bereiken. Ik koos dus liever voor plezier, want ik wist dat de website er uiteindelijk toch wel kwam. En nu mijn website eindelijk live staat, weet ik dat hij niet is gebouwd vanuit stress, maar vanuit liefde. En als kers op de taart: hij is beter dan ik had durven dromen.



Balans tussen focus en fladderen 

Het is wat mij betreft het belangrijkste dat je aandacht blijft houden voor jezelf en dat je met doelen werkt om je richting te bepalen en sturing te geven. Zorg er wel voor dat je in die doelen ook ruimte houdt om af en toe even te fladderen en te landen, want door die ruimte ga je keuzes maken die ook goed zijn voor jou.


Doelen realiseren? Maak een plan van aanpak! 

Laten we er even een voorbeeld bij pakken. Stel je wilt trainen voor de halve marathon. Dan kan ik me voorstellen dat je enthousiast bent en je gelijk als een gek aan de slag wilt gaan. Je gaat om de dag rennen en je kijkt gewoon hoe ver je komt. Je rent je helemaal suf, zet door en pusht jezelf. Het resultaat? Je hebt binnen twee weken last van je knie en raakt geblesseerd, waardoor je helemaal niet meer mee kan doen.

Oké, misschien was dit een tikkie dramatisch, maar je snapt mijn punt. Want hoe groot is de kans dat dit zou gebeuren wanneer je volgens een gedegen trainingsschema was gaan trainen? Een schema dat aansluit bij jouw conditie, lichaamsbouw en de tijd die hebt? Waarschijnlijk een heel stuk kleiner! Daarnaast maak je het hierdoor ook nog eens een stuk leuker voor jezelf én het is een stuk gemakkelijker vol te houden.

Dit geldt ook voor andere doelen in het leven. Dus ja, ik blijf erop hameren: stel doelen! Sterker nog, ik vind echt dat iedereen ze zou moeten hebben, maar wel altijd in combinatie met een gedegen plan om ze ook daadwerkelijk met plezier te realiseren. Zo kun jij als een gazelle die marathon uitlopen (of je andere doelen behalen).  


Fladderen is part of the plan 

Dus ja, fladderen is onderdeel van mijn plan. En sterker nog, hoe drukker het wordt, des te meer dagen ik tussendoor plan om te fladderen. Ik zorg heel bewust voor ruimte zodat ik kan opladen, rust heb en kan kiezen voor wat goed is voor mij. En dat zou jij ook mogen doen :-).