Stop met proberen en start met leren!

Laat ik gelijk met de deur in huis vallen; stop met proberen! Ga in plaats daarvan lekker leren :). Juist door te focussen op leren kun je veel meer nieuwe zaken eigen maken. Dit kan niet wanneer je alleen maar dingen probeert. Oké, oké, wellicht heb je op dit moment moeite om me te volgen. Daarom begin ik dit blog met wat het verschil is tussen proberen en leren.

Proberen vs. leren; wat is het verschil?

In mijn blog over verandering tip ik dit onderwerp al een beetje aan, maar ik wil hier graag dieper op ingaan met je. Juist omdat dit zo belangrijk is voor jouw ontwikkeling! Laten we beginnen met het essentiële verschil tussen de begrippen ‘proberen’ en ‘leren’. 

Wat houdt proberen in?

Wanneer je iets probeert, dan doe je iets 1 of 2 keer. Daarna besluit je dat het niets voor jou is omdat het niet werkt voor je of omdat het jou toch niet lukt. Het resultaat is vaak dat je stopt. Wat ik stiekem nog het ergste vind, is dat je er daarna waarschijnlijk ook nooit meer aan begint, want je hebt het toch al geprobeerd. Herken je dit? ;)

Iets proberen heeft als het ware een vrij kortstondig effect en weinig kans om echt te slagen. Want tja… je vindt dat het in 1 of 2 keer moet lukken. Eerlijk is eerlijk, als iets je binnen twee pogingen lukt, dan kon je het al. Lukt het je niet? Dan gooi je spreekwoordelijk de handdoek in de ring, waardoor je wat mij betreft een megagrote kans laat liggen. Blijkbaar was het namelijk wel iets wat de moeite was om te proberen.

Het belang van leren

Nu je als het goed is helemaal helder hebt wat proberen betekent, neem ik je graag mee in een heldere en compacte uitleg over leren. Leren is namelijk ook iets 1 of 2 keer doen, maar het grootste verschil is dat je daarna gaat evalueren hoe het is gegaan. Je stuurt je “tactiek” bij en gaat er vervolgens mee door. Het zal nog steeds zo zijn dat iets je niet in 1 of 2 keer lukt, maar door er vaker bewust mee aan de slag te gaan en te evalueren en bij te sturen, leer je echt veel en kan je nieuw gedrag eigen maken.

Ga op je bek en doe het glorieus, want je kan er zoveel van leren.



Oh, wat hou ik toch van leren!

Je kunt je vast wel voorstellen dat ik een megagroot voorstander ben van leren. Hup, lekker werken aan die ijzersterke ambitieconditie! Soms kan ik mezelf ook wel betrappen op “probeer”-gedrag, maar gelukkig kan ik mezelf dan weer snel corrigeren en motiveren om weer bewust te gaan leren. Dat gun ik jou ook! Stel jezelf met grote regelmaat de vraag: ben ik nu bezig om iets te proberen of te leren? En hoe kan ik op basis van zelfreflectie dat wellicht nog slimmer doen?

Goede voornemens? Of zijn het plannen om echt te leren? 

We zijn eventjes onderweg in het nieuwe jaar en ik ben heel benieuwd hoe het ervoor staat met jouw voornemens. In een eerder blog heb ik al aandacht besteed aan hoe jij ervoor kan zorgen dat jouw voornemens wél een succes worden. Neem deze nog eens rustig door, zodat je weer lekker op scherp wordt gezet!

De reden dat ik het nog even kort aanhaal is omdat het juist bij voornemens gaat om leren! Wist je dat we gemiddeld 21 dagen nodig hebben om nieuwe gedrag eigen te maken? Ben jij op 1 januari begonnen met je voornemens? Dan heb je dit punt al bereikt! Hup, zet jezelf op scherp qua leren en laat dat proberen lekker achter in 2022.