Wham! In vuur en vlam!

Niets is zo lekker als een heerlijke productieve dag vol focus. Een dag waarin je vol energie als een trein (nee… niet als sprinter of intercity, maar als zo’n snelle Thalys trein) door je to-do lijst gaat. Hup, je kunt lekker taak na taak van je lijst afstrepen en hebt echt het gevoel dat je mega in de flow zit. Je staat “aan”, verzet bergen met werk, en niets kan je nog afleiden. You’re on fire, compleet in de focus: Wham! In vuur en vlam! 


Heerlijk dit gevoel! Vlammen en gaan. En wat zou het toch fijn zijn als je deze modus gewoon met één knop “aan” kan zetten. Gewoon lekker simpel, net als het aanzetten van een lamp. Ik vind het zo krachtig voelen om echt “aan” te staan. Ik heb dan echt het gevoel dat ik de hele wereld aankan. Dat ik de juiste keuzes maak en de scherpte heb om echt al mijn talenten op de juiste wijze in te zetten. 


Nu heb ik die aan- of soms juist uitknop, zeker als er weer een nieuw seizoen van Emily in Paris of Virgin River op Netflix staat, nog niet gevonden. Ondanks dat ik niet de letterlijke knop heb gevonden, weet ik inmiddels wel heel goed welke “settings” voor mij werken. En met de juiste afstelling, ga ik dus echt aan!


Mijn ideale werkomgeving

Ik weet wat “aan” staan voor mij oplevert en dat ik het echt nodig heb om gefocust en met veel energie aan de slag te gaan. Gelukkig heb ik inmiddels geleerd hoe ik mezelf in die staat van zijn kan krijgen, en dat maakt het zoveel makkelijker om met een goed gevoel te doen wat echt nodig is. 


Het is namelijk niet alleen hoe ik me intern voel, wat maakt dat ik “aan” en “on fire” ben. Voor een groot gedeelte wordt dit bepaald door de “settings” in mijn externe omgeving. 

Ik heb bijvoorbeeld een heel helder antwoord op de vraag “Wat is de ideale (werk)omgeving voor mij?”.


Zo zet ik altijd mijn telefoon op stil en zorg ik ervoor dat niets mij kan afleiden. Dit doet me overigens denken aan mijn pubertijd, toen ik nog moest studeren voor proefwerken (sorry dat ik je hieraan herinner). Ik weet namelijk nog goed dat toen ik vroeger moest studeren, ik dat het liefst zittend op de trap naar zolder deed. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar er was daar niets wat me af kon leiden. Want als er op mijn bureau ook maar zoiets als een schaar lag, dan knipte ik wel iets aan stukken. Lag er een pen? Dan maakte ik de lelijkste tekeningen, van die heerlijke kringeltjes die in elkaar overliepen of simpele bloemetjes. Weet je dan wat ik bedoel?

Maar focus! Met de ideale omgeving heb ik dus echt rust om me heen en dat maakt dat ik echt lekker aan de slag kan en focus kan houden. 


Hoe ik focus houd 

Kortom, in de basis heb ik rust om me heen nodig. Niets wat me kan afleiden. Telefoon op stil en weg. En dan bedoel ik echt weg (of ik leg hem op zijn kop), zodat ik er niet nog stiekem even op kan kijken. Maar er mag dus ook geen tv of een of ander praatprogramma op de radio aanstaan. Ik werk gewoon graag in een lichte omgeving (zonder enige vorm van afleiding. Yep… ik voel me soms net een kind) en begin het liefste vroeg in de morgen.

Dit bovenstaande is waarschijnlijk niet iets nieuws voor je, maar ik heb het afgelopen half jaar nog twee dingen ontdekt die er echt voor zorgen dat ik in de flow kom en waardoor ik focus houd. En volgens mij versterken ze elkaar. 


Klassieke muziek: guilty pleasure of ultieme focus?

Heb je weleens gehoord wat de kracht van klassieke muziek is? Het gaat er niet om of je op zondagmiddag graag naar het concertgebouw gaat. Nee, ik bedoel: weet je welke werking het kan hebben?  


Ik het had niet verwacht maar meneer Bach, Johann Sebastian Bach, is sinds kort mijn nieuwe beste vriend. Ik kwam erop door een onderzoek te lezen waaruit bleek dat studenten die in de week voor hun tentamens intensief moeten studeren, er baat bij hebben om klassieke muziek te luisteren. Het schijnt je hersenen op een positieve manier te stimuleren en ervoor te zorgen dat je effectiever en productiever bent. 

Het eerste kwartier moest ik een beetje wennen, maar oh wat vind ik het heerlijk nu! 


De kracht van stilte

Het tweede wat ik heb ontdekt is de stilte. En dan vooral de stilte tijdens het autorijden. Jarenlang heb ik voor allerlei banen uren op de weg doorgebracht. Om de tijd te verdrijven, luisterde ik veel naar de radio. Ik noemende het ook altijd “Professioneel radioluisteren”, gezien de reistijd onderdeel was van mijn werk en ik er dus indirect ook voor betaald kreeg. 

Maar wat me juist helpt om focus te krijgen en “aan” te gaan, is door ritten te maken in doodse stilte. Door de radio eens achterwege te laten, geef ik mezelf de mogelijkheid om aan van alles te denken. Gedachtes komen en gaan, maar er ontstaan ook veel nieuwe ideeën. Er ontstaat scherpte en ik kan hele gesprekken uitdenken. Ik stap in plaats van vermoeid daarom ook met veel energie uit de auto. Ik heb dan weer zin om mijn laptop open te klappen, meneer Bach te verwelkomen op de achtergrond, en te verwerken wat ik bedacht heb. 


Vind je aanknop en focus

Probeer het eens een keer. Rijd naar je werk of een afspraak zonder muziek aan. Ervaar wat het voor je doet en wat het jou eventueel zou kunnen brengen. Of zet eens een ochtend zachtjes de afspeellijst van Bach aan op Spotify. Ik ben ontzettend benieuwd of het alleen voor mij werkt, of dat jij er ook baat bij hebt. 


Natuurlijk vind ik het leuk als je mijn ideeën probeert en als dat voor je werkt. Maar ik vind het nog veel belangrijker dat je zelf gaat ontdekken welke omgeving ervoor zorgt dat jij jouw knop op “aan” kan zetten en je heerlijk in de flow kunt komen.


Ik heb mijn knop gevonden. Waar zit die van jou?