Hoe één woord een megagroot verschil kan maken.
Een cadeautje wat ik mezelf deze periode iedere twee weken geef, is een gesprek met een psycholoog. Het is megawaardevol om een buitenstaander te hebben die met je mee kan sparren over de uitdagingen in het leven, en deze persoon heeft er ook nog eens echt voor gestudeerd. Echt, dat gun ik iedereen! En nee, je hoeft niet gek te zijn of een megagrote klacht te hebben. Sterker nog, ga juist wanneer je nog geen supergroot probleem hebt. Op deze manier voorkom je dat het zover komt, doordat je je zelfkennis en bewustzijn vergroot. Het stukje kennis dat ik deze week heb opgedaan dankzij mijn psycholoog, wil ik graag met je delen. Namelijk: het belangrijke verschil tussen acceptatie en adaptatie.
Mentale gezondheid? Dat komt later wel
Doordat ik kanker heb gehad zijn de afgelopen drie jaar behoorlijk roerig geweest voor me, zoals je wellicht weet. Ik vind het belangrijk om daar bewust bij stil te staan en aandacht voor te hebben om dit een plekje te geven. Toen ik ziek werd was het eerste wat ik deed een plan maken, een plan maken om ervoor te zorgen dat ik fysiek het gehele traject doorkwam. Ja, ik snapte heel goed dat ik mentaal ook wat te verduren zou krijgen, maar besloot om dat waar het kon te parkeren voor “later”. En zo gezegd, zo gedaan… fysiek heb ik het keurig doorstaan. Ik heb alle behandelingen met succes afgerond en we zijn weer terug in het “normale” leven. Dat betekent dat we nu bij het stukje “later” zijn beland.
Professionele hulp zoeken
Zoals ik tegen mensen die dicht bij me staan uitleg: het is wel voorbij, maar ik ben er nog niet vanaf. Iedereen die ooit een ingrijpende of levensveranderende gebeurtenis heeft meegemaakt zal dit denk ik wel begrijpen. Het speelt nog steeds en er gaat geen dag voorbij dat ik er niet aan denk. Het wordt oprecht wel minder, het slijt. En zoals ze zo mooi zeggen: tijd heelt alle wonden. En dat is zeker waar. Alleen wil ik wel dat de wond zo mooi mogelijk heelt. Dat gun ik mezelf. Dus zoek ik professionals om me heen die me daarbij kunnen helpen.
Acceptatie vs adaptatie
Afgelopen maandag had ik weer een sessie met een psycholoog en als het gaat om verwerking, dan doorlopen we een aantal fases. Acceptatie is er een van.
In gesprek met mijn psychologe kwam ik erachter dat ik nogal moeite heb met het woord “acceptatie”. Het is namelijk niet zo dat iemand mij ooit gevraagd heeft “Wil jij dit?” of dat ik er zelf voor gekozen heb... Het was gewoon zo. Of ik het nu wilde of niet, ik moest er wel mee gaan dealen. Dus accepteren? Dat begrijp ik niet zo goed.
In deze enigszins verhitte discussie, het raakt me nog altijd, legde ze mij uit dat ze nog iemand anders kende via haar praktijk die moeite had met het woord “acceptatie”. Wanneer zij het er toen samen er over hadden, kwamen ze tot de conclusie dat het woord “adaptatie” vele malen beter paste. Bij adaptatie ga je je namelijk aanpassen aan wat er op dat moment nodig is. Je adapteert je. Hoe klein het verschil in woord misschien is, in de betekenis maakt het voor mij een wereld van verschil. Ik doe niet aan het accepteren van iets wat ik niet wil, maar als het een gegeven is waar ik geen invloed op heb… dan doe ik sinds deze week wél aan adapteren. Dat doe ik, omdat ik goed voor mezelf wil zorgen en keuzes wil blijven maken die passen bij waar ik nu sta en wie ik nu ben.
Kies voor adapteren
Hoe ervaar jij dit? Ik hoop natuurlijk dat je geen grote negatieve levensveranderingen hebt meegemaakt, maar zelfs in de kleinere gevallen werkt het al. In plaatst van dat je accepteert dat dingen zo zijn, raad ik je aan om eens te kiezen voor adapteren om te ontdekken hoe jij er het beste met de situatie om kan gaan.
Je hoeft het niet alleen te doen
Weet bovendien dat het leven nu eenmaal niet zonder slag of stoot komt. Als jij dus ergens gewond van bent geraakt of jezelf ergens aan blijft irriteren, gun jezelf dan het cadeautje om op zoek te gaan naar een professional die je daarbij kan helpen. Want je hoeft het dus echt niet alleen toe doen, en met een beetje hulp gaat het vaak ook nog eens sneller en beter!