Ik ben ongelukkig in mijn werk! Is dit wel de juiste baan voor mij?
09 februari 2023 

Ik ben ongelukkig in mijn werk! Is dit wel de juiste baan voor mij?

Dagelijks kom ik mensen tegen die twijfelen of ze qua werk wel op de juiste plek zitten. Sterker nog, uit onderzoek van het CBS blijkt dat 24,1% van de Nederlanders gewoon niet gelukkig is op het werk. Hallo, dat is gewoon 1 op de 4 mensen! Dat vind ik serieus veel, vooral als je je bedenkt dat we een groot deel van de dag op het werk doorbrengen. Behoor jij ook tot deze groep en denk of zeg jij regelmatig “Ik ben ongelukkig op mijn werk”? In dit blog ontdek je de redenen daarvan en, nog belangrijker, wat je eraan kunt doen!

Ongelukkig op het werk binnen een anderhalf jaar

Wat me het meest opvalt is dat deze twijfel vooral zit bij mensen die ongeveer 1 tot 1,5 jaar in een baan zitten. Ze zijn dus relatief kortgeleden gewisseld van baan en beginnen nu al de eerste verschijnselen te merken van twijfel.

Jeetje, wat frustrerend! Je hebt vol goede moed je baan opgezegd om te gaan voor die nieuwe fantastische uitdaging, maar na een jaar valt die ogenschijnlijke toffe baan toch tegen. Pfff. En eerlijk is eerlijk, diep van binnen wist je dit al na je proeftijd, maar hoopte je gewoon dat je er toch het beste van kon maken. Je dacht bijvoorbeeld dat je je wel beter op je plek zou voelen nadat je volledig was ingewerkt. Of nadat je je collega’s beter leerde kennen. Maar nee, het lijkt hem gewoon wéér niet te worden.

Superirritant, toch? Je wilt het wel en je weet dat je het kan, maar blijkbaar is het in een baan heel moeilijk om echt lekker passend op je plek te zitten. Geloof me, ik weet hier alles van. Wanneer ik dacht dat ik niets meer kon leren in mijn baan of wanneer ik het gevoel had dat ik toch niet helemaal op mijn plek zat, nam ik ontslag. Ik had de ene naar de andere baan. Voordat ik ergens écht gesetteld was, was ik alweer weg. Maar hoe komt dat dan? Waar komt die twijfel en het gevoel dat we ongelukkig zijn op het werk vandaan?

Ongelukkig op het werk: de 3 meest voorkomende redenen

Als ik kijk naar de coachingsgesprekken die ik het afgelopen jaar heb gevoerd (dat zijn er heel veel!), dan zijn er drie hoofdredenen waarom mensen zich ongelukkig voelen in hun werk.

1. Je ervaart geen voldoening

De meest genoemde reden, en stiekem ook wel een hele logische, is dat je ervaart geen voldoening uit je werk te halen. Je komt na een lange dag thuis en je energie is helemaal uit je lichaam gezogen. Je bent op. Ben je trots op wat je hebt neergezet en bereikt? Nope… En wanneer de volgende ochtend dat verschrikkelijke gepiep van de wekker door je slaapkamer galmt, vraag je je stiekem af waar je het nou eigenlijk voor doet en of het al bijna weekend is.

Het ergste hiervan is dat je dit helemaal niet had verwacht toen je aan de baan begon. Want tja, je hebt immers ‘ja’ gezegd tegen deze baan omdat je echt dacht dat je hier alles kon geven! Kortom, na enkele maanden kun jij al de conclusie trekken dat deze baan niet is wat jij ervan had verwacht. Maar ja, wat dan wel? Weer je baan opzeggen? Pfff.

2. Je talent wordt niet benut

Een van de leukste dingen aan mijn baan is dat ik dagelijks ambitieuze en gedreven mensen spreek. Mensen die vooruit willen, mensen die weten en ervaren dat ze meer in hun mars hebben, maar ook vaak al een (langere) tijd balen dat het er niet uit komt. Herken je dit? Je gaat dagelijks naar je werk en doet wat je moet doen en doet dat goed. Keurig. Baas blij, collega’s blij, maar zelf blij? Ho maar… Je voelt gewoon dat je meer kan, maar dat de ruimte er niet voor is. Het komt er dus niet uit. Jammer!

Eerlijk gezegd, er is niets frustrerender dan dat! Ik kan het weten. Been there, done that…
Waarom is dit zo frustrerend? Omdat je weet dat het je ontwikkeling remt. Daarnaast geeft het je minder of zelfs geen energie. Je staat op de automatische piloot en rond je taken met twee vingers in je neus af. Boring! Jij hebt weer uitdaging nodig!

Het is zo mega zonde, want je talent wordt dus gewoon echt niet benut. Maar ja, hoe kan jij hier iets aan doen? Je hebt het hier en daar wel aangegeven, maar je hebt niet het gevoel dat je hiervoor de nodige ruimte krijgt binnen je baan. Hoe zorg je er dan voor dat je die ruimte wel krijgt? Je collega’s zijn leuk, je baas is ook prima, dus opstappen is ook niet per se wat je wilt… Kak! Daar lig je dus wakker van.

3. Je voelt je niet gehoord

De laatst reden die ik veelvuldig hoor is dat mensen zich niet gehoord voelen. Je herkent het vast wel. Je komt vol enthousiasme ergens binnen en draagt met liefde allerlei nieuwe ideeën aan (en laten we eerlijk zijn, ze zijn ook nog eens supergoed), maar dat er ook daadwerkelijk iets mee wordt gedaan? Ho maar. Je hebt het gevoel dat jouw input alleen mag gaan over zaken die zij belangrijk vinden, terwijl jij je dagelijks frustreert over een aantal andere cruciale zaken die niet goed lopen en onnodig veel energie kosten.

Nu kan ik het natuurlijk jammer vinden voor die bedrijven dat ze, door niet te luisteren naar hun medewerkers, niet zo hard vooruitgaan als dat ze zouden willen. Maar ik vind het nog veel erger dat jij je als medewerker dus niet gehoord voelt. Met als gevolg dat je over een tijdje toch weer op zoek gaat naar een andere plek. Een plek waar je hoopt dat ze wel luisteren…

Bestaat de ideale baan wel? 

Even terug naar de basis. Want ja, als ik dit zo allemaal schrijf dan zit de frustratie bij mij weer hoog. Zeker als ik zie dat mensen vast komen te zitten en zichzelf vragenstellen als “Ligt het dan misschien toch aan mij?”. Een eerlijk antwoord kan ik daar niet op geven, want ik ken jouw situatie niet. Maar als jij je herkent in bovenstaande punten, dan zit je er wel mee. Weinig voldoening, weinig uitdaging en het besef dat dit het gaat zijn de komende jaren, daar krijg je nu alweer vlekken van in je nek. Kortom, je bent ongelukkig op het werk. Herkenbaar? Natuurlijk hoop ik dat jij nu heel hard ‘nee’ zit te schudden en dat je denkt “Nope. Been there, done that”. Toch zie ik nog dagelijks dat veel mensen die hier tegenaan lopen.

Een overschot aan banen

In een markt waar banen voor het oprapen lijken te liggen, waarnaast we vaak het idee hebben dat de vrienden om ons heen wel echt op hun plek lijken te zitten, krijg jij af en toe het gevoel dat een heel leuke baan niet voor jou is weggelegd.

Waar je ooit begon met echt het idee dat werken leuk kon zijn, begint het nu met grote regelmaat een “moetje” te worden.

Hoe komt het toch dat het voor zo ontzettend veel mensen zo ingewikkeld lijkt te zijn om een baan te vinden die leuk is, waar je kan doorgroeien en waar je energie van krijgt? En niet geheel onbelangrijk, waar je ook nog eens goed betaald krijgt en fijne arbeidsvoorwaarden hebt.

Je beseft je vast heus wel dat het niet moeilijk is om een baan te vinden. Sterker nog, wellicht is het jou ook al een paar keer gelukt om relatief snel van baan te wisselen. Maar het vinden van die droombaan? Tja, dat blijkt toch echt een mega uitdaging te zijn.

Ga vol gas op die (linker)baan van je

Het is hoogtijd om daar verandering in te brengen. Daarom wil ik graag een van de belangrijkste lessen met je delen over het vinden van die baan waar jij naar op zoek bent. Die droombaan waarbij je het gevoel hebt dat jouw carrière vol gas over de linker rijbaan roetsjt, terwijl je ook nog eens tijd overhoudt om aan jezelf te werken én leuke dingen te doen.

Hoe pak je dit aan? 

Mijn gouden tip is om een gedegen plan van aanpak te maken. Een plan waarin je zowel helder formuleert wat je zelf wilt in je baan (maar ook in het leven) als, en daar komt het belangrijkste, wat jij op de lange termijn uit een baan wilt halen. Kijk dus niet alleen naar wat je deze week wilt bereiken en of er leuke taken zijn en fijne collega’s op kantoor zitten, maar kijk juist ook naar wat je over twee jaar wilt bereiken en hoe je er dan in het leven bij wilt zitten. Zet dit ook in je plan. Ja ja, je mag bovenstaand best even een aantal keer lezen, zodat je het echt goed begrijpt ;)

Wanneer je echt weet wat je wilt, kun je pas gaan handelen en keuzes gaan maken om ervoor te zorgen dat je op een plek gaat werken waar het niet als werken voelt. En dat hoeft niet eens buiten jouw huidige werkgever te zijn. Hè, hè! Wat een bevrijding en vooral wat een leuk leven!

En geloof me, je bent echt niet de enige. Ook ik heb deze lessen pas echt goed geleerd nadat ik vier keer mijn baan had opgezegd en tussendoor een wereldreis had gemaakt om echt het ultieme droomleven te zoeken. Met als resultaat dat ik toentertijd nog steeds zoekend en onrustig terugkwam. Hierover vertel ik je in mijn volgende blog meer! ;)

Ben jij zoekend naar jouw ultieme droombaan, maar heb je geen idee hoe dat je die moet vinden? Ik help je er graag bij middels Het Droombaan Kompas, waarin ik jou 10 verhelderende vragen stel.

Over de schrijver
Reactie plaatsen