Verandering; of met een fancy woord Transformatie!
01 december 2022 

Verandering; of met een fancy woord Transformatie!

Yes, ben je er klaar voor? Want of je het nu wilt of niet, het leven vraagt continu om verandering en aanpassing. We zijn er echter vaak niet zo bewust mee bezig. Sterker nog, we merken pas verandering als we er heel bewust mee aan de slag gaan. Wanneer je zelf bijvoorbeeld “rigoureus” besluit dat je het spreekwoordelijke roer wilt omgooien. Of wanneer je in een organisatie werkt waar verandering op de agenda komt.

Wat is verandering?

Voordat ik het met je over verandering ga hebben, is het misschien handig om je kort uit te leggen wat dit nou precies is. Verandering houdt eigenlijk in dat iets anders is geworden. Het kan gaan om bijvoorbeeld de verpakking van je favoriete ontbijtgranen, maar het kan ook gaan om jouw gedrag. Over dit laatste gaat dit blog. Ik noem het ook wel Transformatie!

We veranderen het hele jaar door

Gedurende het jaar veranderen we allemaal. Ik bedoel hiermee niet het waardevolle proces van ouder worden, maar ik bedoel dat we echt in gedrag veranderen, wat we dagelijks laten zien. Een simpel en actueel voorbeeld is het effect van de huidige gasprijzen op ons gedrag. Een jaar geleden kon niemand benoemen wat zijn gasverbruik was, terwijl ik nu zeker weet dat de helft van de mensen dat nu keurig in KWH uit kan drukken. Plus, we denken nu allemaal wel twee keer na voordat we even lekker ruimhartig die thermostaat een extra slinger geven. Of zoals ik dat eerlijk gezegd het liefst deed: “Hm, even snel op 22 graden zetten”. Ik moet blij zijn als ik hem nu op 20 graden mag zetten van Mike ;)
Ja, ja, hij is streng maar rechtvaardig.

Kortom, de ontwikkelingen die in ons dagelijks leven altijd op ons pad komen vragen altijd om aanpassingen, ontwikkeling en dus verandering. Het is inherent aan ons bestaan.
Hoe meer jij er bewust van bent, des te groter het effect kan zijn en des te gemakkelijker het je af kan gaan.

Jij bent zelf verantwoordelijk voor verandering

Een eeuwenoud en veelgebruikt gezegde is: “Als je doet wat je deed, zul je krijgen wat je kreeg”. En dat is natuurlijk helemaal waar. Wil jij iets anders in het leven, en dus veranderen? Dan is het belangrijk dat jij zelf ook iets anders gaat doen.

Dagelijks geef ik veel trainingen en doe ik aan coaching. Of ik nu voor en MT-team sta of in een individuele coaching zit; ik merk vaak dezelfde uitdaging. Mensen willen zeker wel verandering. We weten inmiddels dat het erbij hoort in het leven, maar de uitdaging zit in het feit of ze zelf ook daadwerkelijk willen veranderen. Dat is natuurlijk een cruciaal en essentieel verschil tussen verandering willen en ook echt zelf willen veranderen.
Wanneer ik iets anders wil, dan zal ik iets anders moeten doen. Je bent echt zelf verantwoordelijk en jij bent de persoon die de grootste invloed kan uitoefenen op een verandering die jij wil. Dus wil je iets anders? Doe het zelf dan ook anders!

Het verschil tussen proberen en leren

Uitdaging één zit in het feit dat we wel verandering willen, maar niet altijd bewust de verantwoordelijkheid nemen om ook daadwerkelijk zelf te veranderen. Waarbij je ook gelijk bij de tweede uitdaging komt: verandering is vaak iets “nieuws” leren of gedrag anders doen.

Wanneer we het hebben over leren, zie je vaak dat mensen het wel een of twee keer willen proberen, maar vervolgens besluiten dat het niet lukt of werkt, waardoor ze ermee stoppen.
Ja, hallo! Zo werkt leren niet. Het grootste verschil tussen leren en proberen is als volgt. Bij proberen doe je het een à twee keer en daarna kijk je of het is gelukt. Bij leren ga je wat mij betreft constructief aan de slag om echt nieuw gedrag eigen te maken. Dat hoeft dus ook niet in een of twee keer helemaal perfect te gaan, want je bent het nog aan het leren.

Als iets niet lukt heb je niet gefaald, maar dan heb je iets geleerd.

Ik wil je dan ook echt op het hart drukken dat wanneer je bewust aan de slag gaat met verandering, dat je het jezelf gunt om het minimaal tien keer te proberen. Dat je jezelf uitdaagt om door te zetten. Want juist dat maakt dat jij beter wordt in dingen leren en nieuw gedrag eigen maken. Hallo, verandering; wat fijn dat je er bent en ik er juist op vooruitga!

Jouw doorzettingsvermogen is cruciaal voor groei en ontwikkeling. Gooi jij na een of twee keer de handdoek in de ring? Of heb je de vaardigheid van doorzetten onder de knie en weet jij hoe je op en leuke en prettige manier kan volhouden om echt iets te leren?


Wist je dat je doorzettingsvermogen kan trainen?

Wil je beter worden in doorzetten? Dan is het superbelangrijk dat je hetgeen wat je wilt leren klein maakt. Neem leren spreken voor grotere groepen als voorbeeld. Stel je hebt het nog nooit gedaan, maar je zou het graag wel beter willen kunnen. Dan is gelijk de eerste keer voor 50 presenteren man behoorlijk spannend. Het is maar de vraag of het ook meteen zo goed gaat als dat jij zou willen. Vast niet, toch?…

Stel dat je het klein maakt en eerst begint met jezelf uit te spreken in vergaderingen. Vervolgens, als dat goed gaat, ga je ervoor zorgen dat jij degene bent die vaker een presentatie kan geven voor bijvoorbeeld andere teams en dat je vergaderingen voor mag zitten. (Daarmee leer je omgaan met het feit dat mensen naar je kijken en hun aandacht volledig op jou gericht hebben.) Zo kun je stap voor stap ergens in groeien. Iedere keer zul je zien dat het een stukje beter gaat. Op deze manier kun je zelf naar de gewenste verandering toe groeien en leren om met succes voor grotere groepen te spreken.

Mijn gouden tip voor doorzettingsvermogen trainen

Ik heb een handige tip voor je. Maak hier eens een plan voor. En dan bedoel ik niet gelijk een heel boekwerk, maar schrijf op wat je graag wilt bereiken. Stel tussentijdse doelen en schrijf per doel op wat en hoe je dat wilt bereiken.

Wil je dit echt gedegen en goed leren? Weet dat we hier een supergaaf programma voor aanbieden: 100% kiezen = 200% groeien. Het trainen van jouw doorzettingsvermogen is hier een belangrijk onderdeel van. Ik kan je beloven dat het echt de investering echt waard is.

Essentiële punten voor verandering

Om een lang verhaal kort te maken, want je bent al even aan het lezen en ik wil je graag de kern van dit verhaal meegeven. Als het gaat om verandering, en dus je eigen transformatie, zijn er twee dingen essentieel:

1. Verander bewust

Neem een wilsbesluit. Een besluit waarin je heel duidelijk kiest en de verantwoordelijkheid neemt om jouw gedrag aan te passen voor een ander effect.

2. Maak een plan

Zonder plan is de kans dat je iets echt volhoudt en doorzet ontzettend klein. Goede initiatieven voor verbetering belanden dan binnen no-time op de stapel van “lukt me niet”, “heb ik al geprobeerd” of “kan ik niet”. Mega zonde!

Bovenstaand kan jij heel simpel op een A4tje uitwerken, hang het zichtbaar op de koelkast, in de badkamer op de spiegel of een andere plek waar je het regelmatig ziet. Ik weet zeker dat je dan echt die dingen kan gaan leren waardoor jij van veranderingen kunt profiteren.

Gun jij het jezelf om hier intensiever en op een gedegen wijze mee aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor dit programma.

Ik zie je daar graag!

Over de schrijver
Reactie plaatsen