Werkplezier: welk cijfer geef jij je baan?
20 april 2023 

Werkplezier: welk cijfer geef jij je baan?

Het liefst wil ik even in je hoofd kruipen, gewoon om te weten wat je aanzette tot het lezen van dit blog. Waarom spreekt het je aan? Stuur me gerust een berichtje via Instagram als je het wilt delen! Dit blog dient niet alleen als leesvoer, maar ook als trigger om je activeren en aan de slag te gaan. Blijkbaar ga jij aan op dit onderwerp over werkplezier, dus laten we er samen voor zorgen dat je er ook echt wat aan hebt.

Voordat we aan de slag gaan

Dit is niet iets wat je vaak leest in een blog, maar ik wil je aanraden om er een pen en een vel papier bij te pakken. Ik wil je namelijk uitdagen om tot inzicht te komen wat jij wellicht nog nodig hebt om jouw baan een 9 of hoger te laten zijn (als je dit cijfer momenteel nog niet aan je baan geeft).

Ben je er klaar voor? Let’s go! :)

(Hopelijk klinkt het voor jou alsof ik naast je aan tafel zit en je aanmoedig. Aan mijn enthousiasme ligt het niet ;))

Werk is een groot deel van ons leven

Voordat we echt van start gaan, wil ik je wat informatie meegeven als vertrekpunt. Gemiddeld besteden we namelijk 31 uur per week aan ons werk. De een werkt fulltime, 40 uur, en de ander heeft wellicht al direct na zijn of haar studie gekozen om 32 uur te werken. Een keuze om genoeg ruimte en tijd over te houden om nog zoveel andere leuke dingen te doen. Of wellicht kwamen er kinderen, waardoor je hebt besloten minder te werken. Er kunnen natuurlijk nog veel meer goede redenen zijn, maar in alle gevallen is het vooral een belangrijke keuze die goed voelt voor jou en past bij hetgeen wat jij graat uit een baan wil halen.


Werkplezier: hoe bepaal ik wat leuk is of niet?

Werkplezier houdt in dat je echt voldoening haalt uit het werk dat je doet, omdat je het leuk vindt om te doen. Vaak is iets leuk vinden echter moeilijk te kwantificeren. Hier heb ik echter een simpel trucje voor. Ik geef vaak bepaalde zaken een cijfer. “Op een schaal van 1 tot 10: welk cijfer geef jij jouw baan?” Dit en mijn antwoord schrijf ik ergens op, zodat ik wanneer ik het later teruglees kan reflecteren en kan kijken of er vooruitgang in zit. Ik raad het je echt aan om dit te proberen. Zo kun je ontdekken of de ene keer dat je jouw baan een laag cijfer gaf een momentopname was of dat er op de lange termijn een patroon in zit, wat je mogelijk niet eens doorhad! 

Welke elementen in jouw baan zijn positief?

Ongeacht of je je baan een 6 of een 9 geeft, het is belangrijk om te weten welke elementen in je baan een positieve invloed hebben op jouw leven. Misschien lees je dit wel net nadat je uit een megasaaie en langdradige vergadering komt en vind je het lastig om te bedenken wat er positief aan je baan is. Mijn tip: kijk niet alleen naar wat je vandaag positief vindt, maar naar wat je bijvoorbeeld de afgelopen week als een positief moment hebt ervaren. Vaak maakt het dat wat gemakkelijker en is het minder emotioneel gedreven door het moment zelf.

Eerlijk is eerlijk, er zijn altijd wel wat positieve dingen te vinden. Vind je het toch nog lastig? Bedenk je dan waarom je ooit ‘Ja’ hebt gezegd tegen deze baan. Wat was de reden? Ik hoop dat dit niet zo’n uitdagende vraag is voor je.

“Je werkt niet om te leven, je leeft niet om te werken.

Je leeft en een onderdeel daarvan is dat je werkt.”

Welke elementen in jouw baan zijn negatief?

Wanneer je weet wat positief is in je baan, is het ook goed om te weten welke punten nu voor aftrek zorgen, waardoor je je baan wellicht geen 10 hebt gegeven. Probeer zo concreet mogelijk voor jezelf te formuleren wat het is. Schrijf dus niet alleen ‘vergaderingen’ op, maar vooral wat ervoor zorgt dat die vergaderingen niet leuk zijn. Hoe beter je weet wat in je werk energie kost, des te beter kun jij er daadwerkelijk iets aan doen. Maak naast de positieve punten dus ook echt een lijstje met dingen die je minder leuk vindt, de minpunten.

Nu horen we natuurlijk vaak genoeg: “Tja, het kan niet alleen maar leuk zijn” of “Het hoort er nu eenmaal bij”. Laat ik een stelregel voor je neerleggen. Zorg er in ieder geval voor dat ongeveer 80% van je werk écht leuk is. Dat klinkt al heel veel, maar als je omrekent naar dagen, dan is 1 volle dag niet leuk. Pfff… kan ik me alvast ziekmelden? ;)

Op welke zaken kun je invloed uitoefenen? 

Nu je inzichtelijk hebt gemaakt welke elementen voor werkplezier zorgen en wat je juist als minder prettig ervaart, is het tijd om in actie te komen. Wat kun je eraan doen? Klopt de balans? Op sommige zaken heb je invloed, maar bij andere zaken ben je slechts betrokken. Laten we ook dit inzichtelijk maken. Zet achter de punten die je graag wil veranderen en ‘I’ van invloed als je er zelf iets aan kan doen. Ben je alleen betrokken en ligt verandering niet binnen jouw mogelijkheden? Schrijf er dan een ‘B’ van betrokken achter.

Wat valt je op? Oh, zo jammer dat ik toch niet echt naast je zit en met je mee kan kijken. ;)

Tijd voor actie

Nu kun je op twee vlakken actie ondernemen. Enerzijds kun je kijken wat je intern kunt regelen binnen je huidige baan. Kom je er echter achter dat je bij te veel zaken betrokken bent en dat je toch echt iets anders nodig hebt om meer aan jouw persoonlijke groei te werken en een baan te hebben die een dikke 9 scoort? Dan is het echt het moment om te gaan oriënteren welke baan beter bij jou en jouw behoeften past. Nee, ik zeg niet dat je morgen je baan moet opzeggen. Maar wellicht is het verstandig om een plan maken dat ervoor zorgt dat je over een half jaar of een jaar een baan hebt die jij een 9 of hoger geeft. Maar hoe kom je daar? Ik help je en begeleid jou in mijn programma 100% kiezen = 200% groeien, waarin jij gaat ontdekken wat jouw ambities zijn en hoe je deze kunt realiseren. Nadat je dit programma hebt doorlopen weet jij precies wat er nodig is om jouw baan, of je privéleven, te kunnen beoordelen met een 9 of hoger! Let’s go!

Over de schrijver
Reactie plaatsen