Ervaar jij vaak een onrustig gevoel? Zit je daardoor minder lekker in je vel, zowel op het werk als privé, en maak je snel keuzes in de hoop dat het dat gevoel van onrust vermindert? In dit blog leg ik je uit hoe jij dat onrustige gevoel voor je kan laten werken in plaats van dat het je remt in je persoonlijke ontwikkeling!
Help! Ik ervaar een onrustig gevoel!
Dit blog schrijf ik terwijl ik lekker aan het genieten ben op een boot! En wat komt deze vakantie op een perfect moment. Ook ik ervaar met regelmaat onrust, loop soms over of ben aan het herijken wat ik nu echt wil.
Echter, omarm ik deze periode inmiddels ten volle overgave. Ik heb namelijk geleerd dat juist wanneer ik er volledig in duik, dit mij helpt in mijn persoonlijke groei. Het is geen frustratie meer waardoor ik stagneer.
Ja, de titel zei het eigenlijk al: onrust is inmiddels mijn grootste kracht voor mijn groei geworden. Juist omdat ik er zo anders mee omga dan vroeger en het voor me laat werken in plaats van dat ik me erdoor laat verleiden, en zelfs afleiden, tot de keuzes die me niet helpen.
Onrustig gevoel? Dit is wat ik doe!
Een van de belangrijkste dingen die ik doe wanneer ik last heb van een onrustig gevoel, is dat ik er volledig induik. Ik loop er niet meer van weg of stop niet meer halsoverkop met mijn doelen en voornemens.
Voor jouw beeld: vroeger deed ik dat namelijk wel. Dan stopte ik bijvoorbeeld met vroeg opstaan, want het leverde toch niet op wat ik wilde en ik werd er alleen maar moe en rusteloos van. Ik stopte met mijn hardloopschema, want het maakte me onrustig na een dag werken. Of sterker nog, ik zei mijn baan direct op, want hier zat ik toch niet op mijn plek. Ik zou me er nooit rustig gaan voelen.
Nu is dat echt anders. Ik duik erin (als een ware Sherlock Holmes 😉) door echt in actie te komen en juist te onderzoeken wat onrust me komt brengen in plaats van dat ik rigoureuze keuzes maak en het wegduw of dat ik in mijn emoties, zoals frustraties en weerstand, ga hangen.
Inmiddels ben ik al twee weken tussendoor uren voor mezelf aan het plannen om daadwerkelijk tijd te hebben om met afstand naar alles in mijn leven te kijken.
Onrust heeft vaak niet één specifieke oorzaak. Het komt niet alleen door je werk, het is er niet alleen wanneer je wel of niet fit bent of wanneer je twijfelt om wel of niet voor jezelf te beginnen. In negen van de tien gevallen is het een samenloop van omstandigheden waardoor je disbalans gaat voelen. Het is bijvoorbeeld de combinatie van werk en hoe je je daarnaast voelt. Het kan zijn dat je niet lekker in je vel zit, niet fit bent of net een paar kilo aan bent gekomen. Je baalt, zit daardoor ook niet lekker in je werk en ’s avonds ben je zo uitgeblust dat je echt geen zin hebt om naar de sportschool te gaan. Je wilt het graag en je weet dat het een goede keuze is, maar toch blijf je liever op de bank liggen terwijl je jouw favoriete serie kijkt.
Geloof me, afstand nemen is een van de belangrijkste dingen om te doen wanneer je onrust voelt. Onrust ervaren is namelijk helemaal niet slecht. Het is een signaal om naar te lichaam luisteren. Het is een teken dat er een kans voor het oprapen ligt. Een kans voor verandering en voor jouw groei.
Onrust is een uitnodiging om te gaan analyseren
Hoe neem je afstand en waar begin je? Op de eerste plaats is het belangrijk om goed te analyseren wat die onrust zegt. Waar komt het vandaan? Wat mis je? Of wat zou je juist graag willen? En wat wil je dan echt concreet?
Ik zie te vaak om me heen dat mensen handelen uit onrust, zonder echt goed geanalyseerd te hebben wat de kern is. Waar komt het vandaan en vooral wat zouden ze dan wél willen in plaats van te handelen op basis van wat ze niet willen. Bijvoorbeeld, je wilt niet meer overwerken, dus ga je op zoek naar een andere baan. Of je wilt minder verantwoording afleggen aan je baas en daarnaast minder werken. De oplossing? Ze beginnen voor zichzelf met de illusie dat het daarmee opgelost is.
Heel eerlijk, ik zie juist dat veel ondernemers zich uiteindelijk een slag in de rondte werken, en daarnaast nog steeds veel verantwoordelijkheid hebben en meer uren maken. Dit gebeurt omdat ze niet concreet genoeg wisten wat ze echt wilden. Daarnaast hadden ze ook geen, of geen goed plan, om te bereiken wat ze graag wilden; een plan dat realistisch beeld geeft van hoe dat er in de praktijk uit zal zien. Als je keuzes maakt vanuit onrust en gebaseerd op wat je niet wilt, weet ik zeker dat bijvoorbeeld de stap om voor jezelf te beginnen je niet gaat brengen waar je naar op zoek bent.
Laat onrust nooit een reden zijn om te focussen op wat je niet meer wilt.Zie onrust als een drijfveer om te onderzoeken wat je wel wilt.
Pas wanneer je zeker weet waar je onrust vandaan komt en wat je wél wilt, dan is het tijd om een plan te maken, zodat je van daaruit kunt groeien. Dit is precies het proces waar ik de afgelopen twee weken in zat en waar ik naar verwachting de komende weken nog in zal zitten. Ja, ja, het gebeurt niet in één nacht. Hoe beter je je tijd eraan besteedt, des te beter vaak ook de uitkomst zal zijn.
Met plezier neem ik je mee in mijn ervaringen van de afgelopen twee weken, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat ik doe wanneer ik me onrustig voel. Wie weet kan je daar een aantal dingen uithalen die je zelf kunt proberen. Wie weet zal het je enorm helpen!
Mijn proces: een duik in mijn onrustige gevoel
Wanneer ik afstand neem, ga ik niet in mijn eentje op een bankje in een bos zitten nadenken. Nee, nee ik kom juist in actie. Ik schrijf heel veel en maak al snel 100 aantekeningen in mijn telefoon. Alle gedachten en ideeën die ik heb, verzamel ik. Ben ik onderweg? Dan mail ik ze naar mezelf via e-mail. Dit doe ik met als doel om vlijm en vlijmscherp te krijgen wat er precies speelt. Door een goed inzicht te hebben in de huidige situatie, kan ik heel duidelijk krijgen wat ik echt wil.
Mike zag me vorige week regelmatig achter mijn laptop zitten. Niet alleen dat, ik verdween ook regelmatig achter de flip-overvellen met allerlei post-its om weer structuur aan te brengen en ideeën om te zetten in plannen. En eerlijk is eerlijk, ik lag ook meerdere nachten wakker omdat mijn gedachten maar doorgingen en prikkels bleven geven. Zowel positieve prikkels als negatieve prikkels. Het hoort er allemaal bij. Onderga het.
Het ene moment danste ik deze week door de boot. Ja, ja het is een kleine ruimte maar het paste. Het andere moment zat ik fronsend op mijn reMarkable-tablet dingen uit te tekenen en te berekenen. Want ja, ik bedenk niet alleen plannen, ik reken ze tegenwoordig ook altijd door. Een winstgevende onderneming en je eigen inkomen genereren, vereist dat het resultaat en je eigen inkomen kloppen. Is het helemaal ontspannen en comfortabel deze dagen? Nee, zeker niet. Wil ik dan compleet iets anders? Nee, ook dat niet. Ben ik de weg kwijt? Nee, helemaal niet.
Onrust is mijn proces; het is fase die komt en gaat
De onrust die ik ervaar is een proces. Een proces waarvan ik heb geleerd dat het een fase is die een aantal keer per jaar voorkomt. Het mooiste vind ik inmiddels wel dat ik echt heb geleerd hoe ik deze periodes waardevol voor mezelf kan maken.
Onrust kan ook rampzalig zijn voor je groei!
Tot een aantal jaar geleden waren deze fases geen momenten van groei. Het waren eerder momenten waarop ik nogal rampzalig te werk ging. Ik werd opstandig, klaagde veel en nam in rap tempo allerlei beslissingen in de hoop dat ik zo snel mogelijk dat dit gevoel van onrust afkwam. Dit waren de momenten waarop ik binnen zes weken mijn baan opzegde. Momenten waarop ik tegen mijn vriendinnen klaagde dat dit wéér niet was wat ik wilde, of waarop ik mijn collega’s bekritiseerde omdat ik vond dat ze mijn ontwikkeling remden en ik niet genoeg uitdaging kreeg. Niet heel chique van me, maar wel de realiteit. Deze manier van dealen met mijn onrust werkte totaal niet en maakte dat ik al vrij snel weer opnieuw met datzelfde gevoel zat.
Onrust is een drijfveer voor mijn persoonlijke groei.Waar het vroeger echt een bron van ontevredenheid, zoektocht, onzekerheid en rusteloosheid was,is het nu een krachtig signaal dat ik weer kan groeien.
Yes! Onrust drijft mijn transformatie aan!
Inmiddels sta ik heel anders in deze fases. Voor mij zijn ze een transitie; een overgang. De onrust is een teken dat ik weer mag groeien en weer nog scherper kan zijn in wat ik echt wil. En als ik het als die drijfveer gebruik, weet ik dat het me een enorme groei zal brengen. Onlangs las ik nog een mooie quote: moeilijke keuzes leiden vaak tot mooie bestemmingen.
Dit raakte mij enorm, omdat ik ook weet dat keuzes tijdens een transformatie cruciaal zijn en dat ze zeer positief uit kunnen pakken, mits je ze weloverwogen maakt en goed doordacht hebt. Dus ja, vaak maak ik in die transitie moeilijke keuzes. Ik begin aan nieuwe dingen, maar neem ook zeker ook afscheid van zaken. Is het gemakkelijk? Nee, zeker niet. Maar gemakkelijke keuzes brengen je vaak niet waar je echt wilt zijn. Over het algemeen zorgen makkelijke keuzes slechts kortstondig geluk op.
Zo reken jij af met dat nare onrustige gevoel
Wil je langdurige groei en geluk ervaren? Duik dan, net als ik, in die onrust en waan jezelf even door het leven als Sherlock Holmes. Dit doe je door in actie te komen aan de hand van drie stappen. Deze stappen benoemde ik eerder al, maar ik zal ze hier voor je opsommen zodat je er direct mee aan de slag kan:
- Neem afstand door tijd in te plannen voor jezelf.
- Analyseer heel duidelijk waar de onrust vandaan komt. Pak je notitieboekje erbij en schrijf tot je écht weet wat dat onrustige gevoel je probeert te vertellen en waar jij in mag groeien.
- Zet dan die gewenste groei om in een helder plan. Je wil niet in 1 dag alles fixen. Doe dit stap voor stap op een gedegen manier, zodat jij echt stappen kunt maken in jouw groei.
Kortom, gebruik die onrust en emoties die je ervaart en durf op basis van wat je echt wilt en met een gedegen plan te handelen! Zo maak jij van jouw emoties, die wellicht in het begin niet aangenaam zijn en die je het liefste vermijdt, juist ook jouw grootste kracht om te groeien!
Ik daag je uit!
Bekijk ook: